Tel/fax: +36-1-25848-68, e-mail: elektropack@vipmail.hu

Terra-Sorb foliar 

Terra-Sorb foliar

 

 

Alapos kísérleti tanulmányok után a BIOIBERICA két különböző specifikus formulát fejlesztett ki, függően az alkalmazás útjától:

 

  • levéltrágya
  • gyökértrágya, helyi öntözés útján.

 

 

A BIOIBERICA volt az első vállalat, amely bizonyította a gyökér általi felszívódást és kifejlesztett egy specifikus terméket ennek alkalmazásához. Jelenleg vezető helyet tölt be Spanyolország intenzív kertészetében.


Mi a Terra-Sorb?


A Terra-Sorb egy aminosav alapú termék, amelyet az enzimatikus hidrolízis folyamán nyernek. Kétféle formulációja van: egy az öntözéses technikára, egy pedig a levélkezelésre, amely nagy segítség lehet a növénytermesztésben.


Tulajdonságok:

 

  • természetes
  • környezetbarát
  • biztonságosan keverhető


Felhasználás:

 

  • Átsegíti a növényt a stressz helyzeteken
  • Fokozza a termés minöségét és a jövedelmezöséget
  • Növeli a tápanyagok felszívódását és a növényvédö szerek hatékonyságát

 

Hatékonyságát több mint 15 éves kísérletek támasztják alá és több dossziényi kísérleti anyag áll rendelkezésre minden növény tekintetében a világ legfontosabb mezőgazdasági területeit érintve.

 

Ez a formula szabad aminosavakat tartalmaz magas koncentrációban.

 

Különösen lényegesek a fotoszintézisben és a klorofil kialakításában résztvevő aminosavak, mint például a glicin, glutamin és alanin. A formula mikroelemeket is tartalmaz, melyek biztosítják a növények megfelelő tápanyagellátását. Ezek a jellemzők elősegítik a termék alkalmazása utáni gyors hatást.


Miért aminosav alapú a termék?


Az aminosavak a szénhidrátokkal együtt egy csoportja a szerves molekuláknak, amelyek nagy mennyiségben találhatók az élő szervezetekben. Vagy szabadon, vagy fehérjék részeként fontos szerepet játszanak számos biológiai folyamat meghatározó elemeként. Ezért szintézisük és lebomlásuk fontos a teljes növényi élet folyamán.

 

A Terra-Sorb biztosítja az összes aminosavat, amely a növényeknek szükséges ahhoz, hogy fehérjéket állítsanak elő.

 

 Javasoljuk a sokk kezelésére stresszes körülmények

mellett, mint 

 

 

  • extrém hőmérséklet
  • a talaj sóssága
  • kritikus élettani pillanatok
  • stb. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magas fokú kompatibilitásának köszönhetően kijuttatható a levéltrágyákkal és a tápanyagot tartalmazó növényvédőszerekkel együtt, amelyek kedveznek felszívódásának és hatékonyságának.



Milyen aminosavak vannak jelen a Terra-Sorb-ban?


18 L-alfa aminosav alkotja a fehérjéket az összes élő szervezetben.

 

Ezen összes aminosav megtalálható a Terra-Sorb-ban köszönthetően a gyártási eljárásnak. Az aminosavak beavatkoznak a növény számos folyamatába.

 

A következőkben megvilágítjuk néhány aminosav jelentőségét a különböző folyamatokban.

 

  1. Gyökérképződés: metionin és arginin
  2. Rezisztencia és stressztűrő képesség: prolin, valin, szerin, lyzin, glutamin sav, cisztein.
  3. Nitrogéntárolás: glutamin, aspartansav, glutamin sav, arginin, prolin
  4. Hormon elővegyület: trytofan, metionin
  5. Aroma elővegyület: valin, leucin, izoleucin, alanin
  6. Íz elővegyületek: alanin, glycin, prolin
  7. Szín elővegyületek: fenilalanin
  8. Pollen csírázó képességének növelése: prolin, glutamin sav
  9. Vetőmag csírázó képességének növelése: prolin
  10. Fotoszintézis és klorofill képzés: alanin, glycin, lyzin, glutamin sav, prolin
  11. Össztermésképződés: glycin, glutamin sav, aspartansav
  12. Antioxidáns képzés: hisztidin, cisztein, trytofanin, lyzin, metionin, treonin
  13. Ozmózisszabályozás: prolin
  14. Légzőnyílások működése: alanin, glutamin sav, lyzin, prolin, metionin.

 

A BIOIBERICA speciális eljárása az aminosav előállítására enzimatikus hidrolízis folyamatából 

 

Néhány vegyi gyárban az aminosav alapú termékeket az alapanyag fehérje savakkal vagy lúgokkal történő roncsolásával nyerik. Köszönhetően a nem specifikus és agresszív eljárásnak, ezek az anyagok meglehetősen roncsolják az alapanyagot, melynek eredményeként alacsony százalékú szabad aminosav nyerhető, összehasonlítva a teljes eredeti fehérje mennyiséggel.

 

Ezen kívül a leglabilisabb aminosavak csökkennek (főként a trytofan, a hisztidin és a cisztin), amelyek egy L formátumból D formátumba való átalakuláshoz vezetnek, és így csökken a biológiai aktivitásuk.


Terra-Sorb fiziológiai funkciók


1. Növényi ellenálló képesség és regeneráció stresszhelyzetek alatt


A szokásostól eltérő körülmények között a növények különböző védekező mechanizmust fejlesztenek ki. Ez állhat az energiagyűjtés maximalizációjából, csökkentett vízleadásból és tartalékok képzéséből, hogy fenntartsák az életfunkciójukat, amely a stómarendszer bezárására fordítható, és a fotoszintézis aktivitásának csökkentésére. A növények ellenálló képességét a szokásostól eltérő helyzetek között nagyban meghatározza az ozmotikus szabályzó kapacitás sejtszinten. A szabad aminosavak felgyülemlése speciálisan a legérzékenyebb növényi részekben jellemző. Erre egy példa a prolin felgyülemlése a hajtásokban, amikor só problémák jelentkeznek. Ezek az aminosavak úgy nyerhetők a növény számára, hogy fokozzák szintézisüket, vagy csökkentik a fehérjéiket. A Terra-Sorb használata ezen körülmények között serkenti a légzőrendszer kinyitását, valamint a fotoszintézis aktivitását, így a növények gyorsan regenerálódnak, köszönhetően az aminosavaknak, amelyeket a Terra-Sorb biztosít.
Hogyan hat a Terra-Sorb a stressz ellen?

 

  • Energiagyüjtéssel nitrogén metabolizmuson keresztül
    A növények a saját aminosavaikat szervetlen nitrogén felhasználásával nyerik. Az eljárás magában foglalja a nitrát nitritté és ammóniává alakítását, és későbbi beépítését egy szerves molekulába, mely glutamin savat eredményez. Ebből az aminosavból kiindulva a növény szintetizálja a többit a transzaminációs eljáráson keresztül. Ez a folyamat sok energiát igényel, s ez az az ok, amiért a növények stresszhelyzet alatt igénylik a közvetlen aminosav ellátást, amely biztosítja az energiát további fiziológiai folyamatokhoz. Az aminosavak könnyen felszívódnak levélen és gyökéren keresztül, és így a növény közvetlenül felhasználhatja azokat.
  • Gyökérnyomás szabályzás
    Szabad aminosavak gyűlnek össze a sejteken belül stressz okozta körülmények között és ezek azon szintézis eredményei, amelyek az elővegyültekből keletkeznek, vagy fehérje lebomlás útján jönnek létre. Ezek az aminosavak együtt más szerves oldatokkal magas sejtozmózis szabályzó képességgel rendelkeznek, amely növeli a sejt ellenálló képességét szokatlan körülmények között. Jó példa erre a magas sótartalom okozta stressz. A szabad aminosavak felhalmozódását a sejt citoplazmáján belül speciálisan a prolin teszi lehetővé, elősegítve azt, hogy alacsony maradjon azon ionok koncentrációja, amelyek toxikusak lehetnek, mint például a klorid és a nátrium.
  • A légzőnyílások és a fotoszintézis kapacitásának szabályzása
    A légzőnyílások zárása, amelyet stresszes körülmények váltanak ki (magas hőmérséklet, alacsony relatív páratartalom) csökkenti a fotoszintézis aktivitását és késlelteti az összes átalakítási folyamatot. Az aminosavak alkalmazása stresszes állapotban lévő növényeken, segíti a légzőnyílások nyitva tartását. Ez a hatás lehetővé teszi a víz visszatartását a szövetekben, növeli a fotoszintézist, fenntartja a helyes transzpirációs rátát, és késlelteti a hervadást.
  • Antioxidáns aktivitás
    Stressz helyzetek esetén a növény úgy reagál, hogy olyan anyagokat halmoz fel, amelyek magas antioxidáns aktivitással rendelkeznek (O2- ; OH ; H2O2 ; O2), amelyek leroncsolják a sejtstruktúrát. Ilyen körülmények között a zöldségek használnak többek között nitrogén tartalmú összetevőket, amelyek úgy viselkednek, mint természetes antioxidánsok: aminosavak, aminok, poliaminok és bizonyos enzimek (peroxigázok, katalázok, szuperoxid diszmutázok). Az aminosavak közül az arginin, hisztidin, cisztin, trytofan, lyzin, metionin és a threanin rendelkezik kimagasló antioxidáns kapacitással. A Terra-Sorb alkalmazása bizonyítottan megnöveli az antioxidáns tartalmat.
  • A hormonális rendszer támogatása
    Azt is vizsgálták, hogy az aminosavaknak van-e hatása a növények belső hormonháztartási szintjére. A zöldségeknél tapasztalható hormon kiegyenlítetlenség, amely külső faktorok és bizonyos fenológiai stádiumok következménye. Az aminosavaknak meg van a kapacitásuk, hogy kialakítsanak, vagy lebontsanak hormonokat, hogy kiegyenlítsék a növények igényeit. A Terra-Sorb Foliar egyidejű, kombinált alkalmazása gibberelinnel és auxinokkal együtt bizonyítottan szinergista hatást okoz. A purin és pirimidin alapú összetevők a Terra-Sorb formulációjában stimulálhatják a citonkininek kialakulását a növényekben, mivel ezek elővegyületei ezeknek a hormonoknak. Hatásuk van a sejtosztódásra és a fejlődésre, amely magasabb növekedést eredményez.

 

2. Pollenképződés és a megtermékenyülés stimulálása és védelme


A pollenképződés és megtermékenyülés a virágoknál nagyon nagy jelentőséggel bír, amely belső és külső faktoroktól függ, és negatívan befolyásolhatja a terméskötődést. Ez maga után vonhat szignifikáns csökkenést a termelésben különösen azon fajtáknál, ahol az alacsony hőmérséklet gyakran a nem termékenyült virágok hullását okozza. A növények egészségi állapota és tápanyag egyensúlya határozza meg a gyümölcs megmaradó mennyiségét, amelyet aztán a növény képes megnevelni.


Hogyan támogatja a Terra-Sorb a pollenképződést és a termésképződést?
Az aminosavak hozzáférhetősége a virágokban alapvető a helyes pollencsírázáshoz, valamint a pollentömlő megfelelő és gyors fejlődéshez. A pollentömlő fejlődése az aminosavak és a cukor felvételének köszönhetően történik, amely a bibeszálon keresztül megy végbe. Ez az, amiért nagyon lényeges a növény számára, hogy rendelkezzen ezekkel az anyagokkal szállítható formában. Speciálisan a prolin és a glutamin sav növeli a pollen csírázási rátáját. A megtermékenyülési idő csökkenése növeli a gyümölcsberakódás lehetőségét különleges körülmények között, főleg túl magas hőmérséklet vagy fagyás esetén. Azt is megállapították, hogy az aminosavak felületi alkalmazása csökkenti a megtermékenyülési időt.

 

Mindezeken kívül az aminosavak hozzájárulnak a növény kiegyenlített tápanyag ellátásához, amely növeli a megmaradó gyümölcsállományt.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A tápanyagok felszívódásának és szállításának fejlődése a növényen belül

 

Bizonyos körülmények mellett a növénynek problémái lehetnek a tápanyagok talajból történő megfelelő felszívásában. Az aktív tápanyagok áramlása a növények felé, jelentős energiafogyasztással járhat. Levéltrágyázás esetén, legyen az tápanyagellátás vagy növényvédő szer, az aktív tápelemek gyors felszívódása szükséges a kezelés hatékonyságának biztosításához.


Hogyan hat a Terra-Sorb a felszívódásra és a szállításra?

 

  • A felszívódás és a tápanyagellátás növelése
    Köszönhetően poláris tulajdonságuknak, az aminosavak érdekes tulajdonságokkal rendelkeznek a kationképzésben. A tápanyagok és az aminosavak által képzett komplex vegyületek előnye az, hogy a növényen belül is aktívak, így lehetővé teszik, hogy a aktionok a növényen belül is oldhatóak maradjanak, majd ezáltal növekszik a felszívódás és a szállítás sebessége, köszönhetően membránáteresztő tulajdonságaiknak.
  • A növényvédőszerek megnövelt hatékonysága
    A Terra-Sorb és a növényvédőszerek együttes alkalmazása növeli a membrán áteresztőképességét, ezáltal javul az aktív felszívódási sebessége.

 

Hatások a gyümölcs minőségére


Manapság a mezőgazdasági termelők azt a megoldást keresik, hogy a jövedelmezőség mellett a termés mennyisége és minősége is elfogadható legyen és, hogy ezáltal még nagyobb értéket képviseljen a növény. A koraérés a gyümölcs méretének és a betakarításának egységesssége szintén nagyon fontos a gazdálkodó számára, mivel ezek a tulajdonságok teszik lehetővé a jobb piaci árakat és az alacsonyabb költségeket. A gyümölcs minőségét befolyásoló tényezők összetettek. A külső tényezők, mint a hőmérséklet, kisugárzás, vagy az elérhető víz, döntő jelentőséggel bírnak az egész ciklus alatt csakúgy, mint a belső tényezők, illetve a növény egészségi és tápanyagellátási állapota.


Hogyan járul hozzá a Terra-Sorb a gyümölcs minőségéhez?

 

  • Az aminosavak közvetlen hatása az érésre
    Az érés közben lezajló folyamatokat számos enzim és fehérje szabályozza, amelyeket a növény hoz létre aminosavakból. Néhány aminosav közvetlenül részt vesz az érésben, befolyással van az ízre, aromára és a gyümölcsök piros színére. A Terra-Sorb alkalmazása korábbi érést és nagyobb termésmennyiséget eredményez.
  • Kedvez a növények tápanyag egyensúlyának és csökkenti a stresszt
    A termést és a gyümölcs minőségét a virág kialakulása befolyásolja egészen a szedésig. a Terra-Sorb folyamatos használata kedvez a növény tápanyagellátási egyensúlyának és a stresszre is kevésbé lesz érzékeny.
  • A gyümölcs méretének és a szedés homogenitásának javulása
    A Terra-Sorb használata a teljes ciklusban egyensúlyt teremt a növénynek és csökkenti a gyümölcsök közötti versengést, a növényen való elhelyezkedést illetően. Nem kapunk extrém gyümölcsméreteket, sem túl nagyot, sem túl kicsit; emellett a növény több nagyobb méretű gyümölcsöt képes megtartani. A Terra-Sorb használatának másik eredménye a szedés homogenitása. Lehetövé válik, hogy csökkenjen a szedések száma és az ehhez szükséges munkaerő. 

 

© 2013 Minden jog fenntartva terrasorb.hu • honlapkészítés - XLS.HU