Tel/fax: +36-1-25848-68, e-mail: elektropack@vipmail.hu

Amino Quelant-Ca 

Amino Quelant-Ca

 

 

Milyen készítmény az AminoQuelant-Ca?


Új megoldás a termények kalciumhiányos állapotára, mely a kalcium és a bór L-alfa aminosavak általi enzimatikus hidrolízis során történő aktivitásán alapszik.

 

Ezen aminosavforrást kifejezetten a kalcium mobilizálásának növelésére és a kórképet okozó tényezők kiküszöbölésére fejlesztették ki.


Kalciumhiányos állapotok

 


A kalciumhiány tünetei szerteágazóak. Az egyszerű levélklorózistól a termésnekrózisáig terjedhet.

 

Általában a növény azon részeit érinti, melyeknek nagyobb a kalciumigényük:

 

  • osztódó végek
  • termés

 

Mit nyújt az AminoQuelant-Ca?


Aktív kalciumot szolgáltat

 

A kalcium a sejtek falának alapvetö alkotója.

 

A kalcium alkalmazása késlelteti az érést és fokozza a termés tartósítását.

 

A kalcium mobilitása az aminosavakhoz való kötődéstől, a kipárolgás arányától és a fotoszintézis szintjétől függ.

 

A kalcium hozzáadása javítja a talaj szerkezetét és növeli a termény sóval szembeni ellenálló képességét.

 

Aktív bórt szolgáltat

 

A bór közreműködése az aminosavakkal függ össze.

 

A bór szükséges a sejtfalakban található pektin képződéséhez.

 

A bór növeli a pollen termékenységét.

 

Mobilitását befolyásoló fő jelenség a növény kipárolgásának szintje.

 

L-alfa- aminosavakat szolgáltat enzimatikus hidrolízisből.

 

Az aminosavak elösegítik a levél felszíni nyílásainak nyitását, mely kedvez a fotoszintézisnek és a kipárolgásnak.

 

A metionin aktiválja a pektinképződést a sejtfalakban.

 

Az aszpartátsav és a glutamátsav aktív hatóanyagot képez a kalciummal, mely segíti annak mobilitását a növényben.

 

Hatása a kalcium és bór elnyelésére valamint szállítására


A kalciumot a növények normális körülmények között ionos formában nyelik el.

 

Az általános nézet szerint a gyökerekben a kalcium mobilitását erőteljesebben befolyásolja a növény kipárolgási aránya, mint a gyökér mérete, térfogata, vagy akár a talajban rendelkezésre álló kalcium mennyisége.

 

A kalcium főként a "xylemen" keresztül és kevésbé a "phloemen" keresztül szállítódik. Ez az oka annak, hogy a kalcium kompenzációja magasabb a levelekben és a gyökerekben, mint a tárolószervekben, termésben és az osztódó szövetekben.

 

A termés kalciumtartalma annak érettségi foka szerint változik.

 

A növekedés során magasabb a szintje, mert klorofil szövetek (zöld) enyhe fotószintetizáló hatást fejtenek ki, amely a termés színváltozásának kezdetével megszűnik.

 

A bór szállítását a "xylem" végzi a kipárolgás során.

 

Szállításáért kismértékben a "phloem" felelős.

 

A bór növényen belüli szállítása általában bórsav formájában történik, habár a cukrokkal és aminosavakkal alkotott vegyületei is megtalálhatók.

 

A fő tényezők amelyekből a bór növényen belüli szállítása, a levelekben és a termésben történő következményes felhalmozódása függ:

 

  • A rendelkezésre álló bór.
  • A nedv áramlása a xylemben.
  • A növény kipárolgási szintje.

 

Milyenek az AminoQuelant-Ca alkalmazásával elért eredmények?

 

 

 

 

 

  • Fejlődés a keménységben
  • Jobb eltarthatóság
  • Kevesebb fiziopátiás esemény
  • Több eladható gyümölcs.

 

Az AminoQuelant-Ca élettani szerepe

 

A kalcium szerepe

 

A kalcium a bórral együtt az egyedüli tápelem, amely a legfontosabb hatását a növényi sejteken kívül fejti ki. Szerepe változatos lehet, de főleg strukturális, mivel erősíti a sejtfalat.

 

A kalcium megtalálható a növényi sejten belül is, de kizárólag oldhatatlan formában.

 

Strukturális szerep

 

A zöldségek sejtfalát különböző összetevők, főleg pektinek alkotják. A kalcium jelen van a sejtfalat felépítő pektinekben.

 

Felhalmozódása hasznos a membrán merevségének megerősítésében, amely kezdetben félig folyékony állapotú. Emiatt a kalcium létfontosságú szerepet játszik a sejtmembrán szerkezetében, stabilitásában és kialakításában.

 

A gyümölcsök eltarthatóságával kapcsolatos szerep

 

A sejtfalban lévő kalcium mennyisége az éretlen gyümölcs végleges méretének eleéréséig növekszik. Ekkor, az érési folyamat kezdetével egy időben az oldhatatlan kalcium mennyisége csökken, az oldható kalcium mennyisége pedig emelkedik.

 

A kalcium csökkenése hatással van a szövetek keménységre és állagára, ami az érett gyümölcs puhulását okozza.

 

Az érési folyamat összefüggésben van az etilén-szint hirtelen emelkedésével.

 

Ez változásokat idéz elő a növényben, a kalciumhiány esetén fellépő eseményekhez hasonlatos módon.

 

  • Megnő a membrán áteresztőképessége.
  • Megnő a respiráció.
  • Felgyorsul az öregedési és érési folyamat.


Ha a kalciumtartalom magas a gyümölcs növekedése alatt és a szüretelést követően, a gyümölcs keményebb lesz, mert az megakadályozza az etilén-szint emelkedését és ennek következtében jobb lesz az eltarthatóság. Vissza a termékekhez

 

© 2013 Minden jog fenntartva terrasorb.hu • honlapkészítés - XLS.HU